jongmeisje

Vruchtbare grond voor de buurt

Jemus Jaat werkzaamhedenD’r Jemus Jaat is een sociale volkstuin voor en door bewoners, aan de Kasperenstraat in Kerkrade-West. Het idee is dat bewoners samen zorgen voor alle groente, fruit en kruiden – en er samen van eten. Initiatiefnemers Willem en Elly Jonker willen nog wel meer meer zaaien en oogsten in de ‘Jaat’.

 

“D’r Jemus Jaat kan op meerdere manieren vruchtbare grond zijn voor de wijk”, vertelt Willem Jonker. “Naast een ontmoetingsplek voor omwonenden wordt het ook een leeromgeving voor o.a. de Jan Baptistschool en de Spoorzoeker. Er heeft zich ook al een zorgboerderij gemeld die met een groepje gehandicapten regelmatig wil komen werken aan de tuin.”


Gezond en gezellig
En zo groeit en bloeit D’r Jemus Jaat verder. De wortels reiken zelfs tot in Park Heilust. D’r Jemus Jaat wordt namelijk de moedertuin voor de proeftuin in het Stadspark. Daar zijn ook wijkbewoners gezond en gezellig bezig, met het telen en oogsten van groenten en kruiden. De plantjes worden straks in D’r Jemuus Jaat geteeld, en daarna in de bakken van de proeftuin geplaatst. De echte grote groenten blijven in D’r Jemuus Jaat, die meer dan 750m2 groot is.


Word vrijwilliger!
Tot aan januari is D’r Jemus Jaat twee dagen per week open, op woensdag en donderdag. Er wordt dan hard gewerkt aan de voorzieningen en de groenteperken. Wil je ook vrijwilliger worden en je handen uit de mouwen steken? Of heb je een leuk idee voor de moestuin? Loop dan op woensdag of donderdag even langs bij D’r Jemus Jaat of meld je via hun facebookpagina. Je kunt ook op andere manieren de Jaat ondersteunen, net als Sun24 (kas materiaal), Jansen & zoon (plantjes) Botterweck (verf) en de Stichting Gered Gereedschap (tuingereedschap).

 

facebook.com/jemusjaat


Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten