familie

Tweede fase duurzame renovatie Kaalheide gestart


In Kerkrade-West is HEEMwonen vorige week gestart met de tweede fase van de duurzame renovatie in Kaalheide. De eerste 95 woningen werden eind 2012 opgeleverd. In totaal worden 153 woningen duurzaam gerenoveerd. In gemiddeld tien werkdagen krijgt de woning een volledig nieuwe buitenschil die voldoet aan de passiefhuisnorm. Naast verminderd energieverbruik door isolatie is de focus gelegd op eigen energieopwekking. De woningen zijn voorzien van een dak met geïntegreerde zonnepanelen. De bewoners kunnen hiermee grotendeels zelf aan hun elektriciteitsvraag voldoen. De woningen zijn “voor de komende vijftig jaar verzekerd van een zeer lage energierekening”, aldus projectleider Maurice Vincken van HEEMwonen. De verwachting is dat de renovatie rond de bouwvak afgerond zal zijn.

 

Uniek project

Het betreft een uniek project in Europa omdat het het eerste seriematig gerenoveerde project naar bijna 0-energiewoningen is. Het renovatieproject komt voort uit de stadsdeelvisie en de overheidsdoelstelling om twintig procent energiereductie te hebben gerealiseerd in 2020.

 

Supersnelle methode

De renovatie neemt per woning gemiddeld tien werkdagen in beslag. De houtskeletbouw gevel- en dakelementen worden volledig geprefabriceerd. En enkele onderdelen zoals deuren en kozijnen worden al in de fabriek gemonteerd. De eis die HEEMwonen richting de aannemer stelde, was dat bewoners tijdens de verbouwing gewoon in hun huis konden blijven. 

 

Bekijk de film die BAM maakte over de duurzame renovatie in Kaalheide.  

Succesfactor

De grote succesfactor in het project is de intensieve samenwerking met en begeleiding van bewoners. In de ontwerpfase zijn bewonerswerkgroepen opgericht, individuele huisbezoeken geweest en gedurende het hele proces zijn bewoners op de hoogte gehouden middels nieuwsbrieven. Vier modelwoningen (van elk woningtype één) zijn gebruikt om de wensen van bewoners te leren kennen. Aan de hand van eigen bevindingen en die van bewoners, is de woning op het gebied van kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en beeld bijgeschaafd. Bewoners bepaalden de uiteindelijke uitvoering en kleur van de voordeuren. Gezamenlijk is gekozen voor de materiaalkeuze van de borstweringen. De intensieve bewonersbegeleiding en mond-tot-mond reclame zorgden voor 100 procent deelname en dat is uniek te noemen.

 

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten