vrouwduiken

'Re-Cycle’ vierde kansenwinkel in Kerkrade-West

Op dinsdag 8 december werd in Kerkrade-West de vierde kansenwinkel onder de naam Re-Cycle geopend aan de Akerstraat 68A. De opening werd symbolisch gedaan door wethouder Jo Bok. Hij overhandigde een opgeknapte fiets aan een leerling uit groep 8 van basisschool De Schakel uit West. Re-Cycle is een winkel waar fietsen centraal staan. Samen met de ondernemers in de straat en met de bewoners in de wijk wordt bekeken welke functies de winkel krijgt. Wordt het een repaircafé, een informatieplek over het gebruik van fietsen voor scholen en verenigingen of ook een plek voor technische workshops?  


Re-Cycle

Het idee achter Re-Cycle is om weggegooide of vergeten fietsen die door de gemeente worden gevonden, een tweede kans te geven. Deze worden bewaard, gerepareerd en waar nodig voorzien van een nieuwe kleur. Ook afgeschreven fietsen van wijkbewoners, krijgen een nieuw gezicht. De opgeknapte fietsen worden tegen een klein bedrag verkocht.

 

Concept Kansenwinkels

Er zijn in Kerkrade-West al drie kansenwinkels namelijk ‘Boutje’ (2e hands kinderkleding en strijkservice), ‘Samen aan tafel’ (sociaal wijkrestaurant) en ‘Art4All’ (galerie en eigen handwerkatelier). Het idee achter de kansenwinkels is vierledig. De winkels leveren een bijdrage aan de leefbaarheid in de straat en ook aan de dienstverlening voor bewoners. Tevens krijgen vastgoedeigenaren de kans om hun pand te verhuren. Verder wordt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid geboden om ervaring op te doen. 

 

Sociaal Programma

Het Sociaal Programma Heilust omvat een aanpak waarbij een aantal partijen samen met de buurtbewoners werkt aan de verdere ontwikkeling van de buurt en wijk. Het programma omvat een 10-tal projecten die de gemeente Kerkrade, HEEMwonen en een aantal maatschappelijke partners samen met de buurtbewoners in de buurt uitvoeren. In deze gemeenschappelijk gedragen aanpak staan de bewoners centraal. Dit meerjarig gezamenlijk traject gaat 5 jaar duren. Het opbouwwerk van de gemeente wordt door middel van de actieve buurtkamer geïntensiveerd. Via participatie wordt geprobeerd de betrokkenheid van de mensen in de buurt te vergroten.

 

West wint aan ruimte

In februari 2011 hebben de gemeente Kerkrade, woningcorporatie HEEMwonen, de Stadsregio Parkstad Limburg en de provincie Limburg een overeenkomst gesloten over de herontwikkeling van Kerkrade-West. Deze herontwikkeling bestaat uit een aantal deelprojecten zoals de herstructurering van de Heilust en de Bestaande Wijk van Morgen. Tevens ligt de nadruk op de doorontwikkeling van de mensen in West. Meer informatie is te vinden op www.westwint.nl

 

/////////////////////////

 

                                               West wint aan ruimte is ook te volgen via www.westwint.nl 
                                                                        en via facebook en twitter

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten