meisje_hurkend

Renovatie Kaalheide in volle gang

 

In Kerkrade-West worden 153 woningen aan de Dahliastraat en omgeving ingrijpend gerenoveerd. Ook de woonomgeving wordt opgeknapt. De huizen worden heel energiezuinig en krijgen compleet nieuwe gevels, een nieuw dak met zonnepanelen, een nieuwe cv-ketel, nieuwe radiatoren en een ventilatiesysteem.

De renovatie is in volle gang. Eind november hopen we 95 woningen klaar te hebben. Na de winterstop start de tweede fase.
 

Ingrijpend

Bewoners kunnen tijdens de renovatie in hun woning blijven wonen. De renovatie duurt tien werkdagen (oftewel twee weken) per woning. Maurice Vincken (projectleider Hestia groep): ‘Bij de onder- en bovenwoningen redden we het niet met tien werkdagen. De renovatie van dit woningtype verloopt iets minder voorspoedig dan gehoopt. Bij de bovenwoningen blijkt bijvoorbeeld asbest aanwezig te zijn in het plafond van de badkamer en bij sommige benedenwoningen ook in de kruipruimte. Dit asbest wordt uiteraard volgens de voorschriften zorgvuldig verwijderd. Dit kost tijd, waardoor het niet lukt de renovatie binnen de afgesproken periode af te ronden. Voor de bewoners is dit erg vervelend, want de renovatie is voor hen bijzonder ingrijpend. Hun hele huis staat op de kop. Om bewoners tegemoet te komen is aan het eind van elke dag een poetshulp beschikbaar om mee te helpen met schoonmaken.

Gelukkig is iedereen tevreden over het resultaat. De woningen zien er mooi uit en sommige bewoners hebben de verwarming nog niet hoeven te gebruiken.’

 

Zonne-energie

Alle woningen krijgen op het dak zonnepanelen en maken zo gebruik van de gratis zonne-energie. Bewoners kunnen op een speciale meter zien hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken. De slimme meter loopt op zelfs terug als er meer elektriciteit wordt opgewekt dan de bewoner op dat moment gebruikt. Zo gaat de energierekening nog verder omlaag.

 

Iedereen doet mee

Harry Derksen van Hestia groep is inmiddels bij bijna alle bewoners op huisbezoek geweest. Voorafgaand aan het huisbezoek krijgen de bewoners een rondleiding in één van de vier modelwoningen, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe hun woning eruit komt te zien. Bewoners krijgen dan een uitgebreide informatiemap. Tot nu toe doen alle bewoners mee met de renovatie. Hier zijn wij uiteraard erg blij mee.

 

Openbare ruimte

De renovatie is medio 2013 afgerond. Dan start volgens planning ook de verbetering van de woonomgeving. Dat bepaalt de kracht van dit project: de integrale aanpak, samen met bewoners en de gemeente. Hestia groep gaat de bergingen en erfafscheidingen die in het zicht staan al eerder aanpakken. De architect maakt hiervoor een plan. 

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten