bejaarden

Kansenwinkels in West

In Kerkrade-West komen kansenwinkels. Tijdens de festiviteiten op 1 mei aanstaande openen directeur-bestuurder Jack Vinken van Hestia, wethouder Peter Thomas, gedeputeerde Noël Lebens, voorzitter van de Stadsregio Parkstad Limburg Gerrit van Vegchel en Pascal Vandermeulen, directeur Commerciële Zaken van Rabobank Parkstad Limburg, de eerste winkels. Dit zal zijn omstreeks 14.30 uur.

 

Kerkrade-West heeft vorig jaar een flinke impuls gekregen door het nieuwe Carboonplein. Daarnaast kampt de Akerstraat met leegstaande winkels, die nog geen nieuwe bestemming hebben gevonden. Woonmaatschappij Hestia groep, Rabobank Parkstad Limburg en de gemeente Kerkrade hebben daartoe een project in het leven geroepen dat de leegstand in Kerkrade-West op een creatieve en vernieuwende manier aanpakt. Er zijn leegstaande winkelpanden geselecteerd, die met een kleine ingreep (weer) geschikt werden om een winkel in te richten waarvan de eigenaar bereid was tot een forse huurmindering. De kansenwinkels zijn een idee van Zo Concreet! creatief met krimp.

 

Maatschappelijke partners

Tegelijkertijd is samenwerking gezocht met maatschappelijke partners, die de winkels vullen met nieuwe winkelconcepten. En deze Kansenwinkels worden bemenst door de Stichting maatschappelijke functies en ambitieuze mensen, die een nieuwe kans zoeken vanuit een re-integratietraject.

 

Eerste kansenwinkel

De kansenwinkel die als eerste is gerealiseerd, is de kunstwinkel Art4All, waar cursisten van de Vrije Akademie hun werk kunnen tentoonstellen en verkopen. Bij RD Chique zullen leerlingen van Arcuscollege voorwerpen van reguliere RD4 winkels uitzoeken, opknappen en verkopen. Een derde voorbeeld is Hoteldebotel, waar behalve een crèche voor kinderen van winkelend publiek, weekendeducatie door Impuls wordt gegeven aan kinderen uit gezinnen met minder kansen. In de toekomst worden therapieplekken gerealiseerd voor gehandicapte kinderen.

 

Doel

Doel van de winkels is de verlevendiging van het centrumgebied. Er is geen sprake van een commerciële exploitatie, die concurrerend is voor de ondernemers. En aan de eigenaren, die hun panden goedkoop ter beschikking stellen, is toegezegd dat de Kansenwinkel plaats maakt, indien er een commerciële partij of winkelketen geïnteresseerd is. Eventuele positieve resultaten komen ten goede aan het winkelgebied door het organiseren van activiteiten of het openen van nieuwe winkels. De Ondernemersvereniging Akerstraat-Carboonplein in oprichting is positief over deze ontwikkeling en verleent alle medewerking.

 

Voor het initiatief is veel belangstelling van de provincie en andere gemeenten.

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten