vrouwduiken

Grootschalige toepassing zonne-energie in Kerkrade West

Mooie en extreem zuinige woningen dankzij innovatieve renovatie

 

Begin juni start Woonmaatschappij Hestia groep met de duurzame renovatie van 153 huurwoningen in Kerkrade-West: ‘de bestaande wijk van morgen’. Drie modelwoningen zijn al klaar. Dankzij een innovatieve aanpak  krijgen de huurwoningen in acht werkdagen compleet nieuwe gevels, een nieuw dak met zonnepanelen en worden ze op passiefhuis-niveau gebracht. De energierekening van huurders gaat naar verwachting met maar liefst met € 100 per maand omlaag.‘De bestaande wijk van morgen’ is een deelproject van ‘West Wint aan ruimte’.

 

Innovatief project

Kaalheidersteenweg modelwoning wDe 153 huurwoningen dateren uit de 70-er jaren en bestaan uit vier woningtypen: waaronder eengezinswoningen en onder- en bovenwoningen. Jack Vinken (directeur-bestuurder van Hestia groep) vertelt enthousiast over dit landelijk voorbeeldproject. ‘De plannen zijn in goed overleg met de bewoners uitgewerkt. Van elk woningtype is een modelwoning gemaakt. De ervaringen bij deze modelwoningen zijn gebruikt om de aanpak samen met aannemer BAM verder te optimaliseren.

Hestia groep investeert al jaren fors in energiebesparende maatregelen. Het mes snijdt aan twee kanten: energiebesparende maatregelen zijn goed voor het milieu én voor de portemonnee van onze bewoners. In Kaalheide gaan we door de innovatieve aanpak een flinke stap verder. Dit grootschalige renovatieproject is uniek door de grootschalige toepassing van zonnepanelen, de snelle renovatiemethode, de focus op energiebesparing en duurzaamheid, de aandacht voor het uiterlijk van de woningen en de integrale buurtaanpak.

Onze investering bedraagt ongeveer € 100.000 per woning. Dat is een flink bedrag, toch vinden wij deze investering verantwoord. De buurt krijgt door de renovatie een positieve impuls’.

 

Fors lagere elektrarekening dankzij zonnepanelen

zonnepanelen modelwoning wOp de ene dakhelft (de zonkant) komt een dakgeïntegreerd zonnesysteem met zonnepanelen die zonlicht omzetten in stroom of zorgen voor warm water. Zo’n dakgeïntegreerd systeem is nieuw in Nederland. De zonnepanelen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet, zodat de bewoner alleen het nettoverbruik betaalt.

Gemiddeld gebruikt een huishouden in Nederland per jaar 3.500 kWh. De eengezinswoningen in dit project wekken per jaar naar verwachting 2.800 kWh op. Uitgaande van dit voorbeeld betaalt de bewoner slechts 700 kWh aan zijn energieleverancier. Zo bespaart hij per maand bijna € 50 op zijn elektrarekening.
De bewoner betaalt aan Hestia groep de helft van dit bedrag voor het gebruik van de zonnepanelen. Per saldo gaat hij er in dit voorbeeld dus € 24 op vooruit.

 

Supersnelle renovatiemethode

modelwoning dak wDe renovatie duurt per woning slechts acht werkdagen. Bewoners kunnen tijdens de renovatie gewoon in hun huis blijven wonen. De nieuwe gevels en het nieuwe dak zijn prefab en worden kant en klaar met een vrachtauto aangeleverd. De nieuwe gevels worden dezelfde dag geplaatst, zodat de woning ’s nachts dicht is. Aan de buitenkant van de nieuwe gevel komt een dikke laag isolatiemateriaal. Het nieuwe scharnierdak wordt over het bestaande dak heen gelegd, zodat de overlast voor bewoners zo gering mogelijk is.

 

Ook gasrekening fors omlaag

Elke woning krijgt behalve nieuwe gevels en een nieuw dak, een nieuwe HR-combiketel, nieuwe radiatoren, een zonneboiler en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Ook wordt de begane grondvloer geïsoleerd. De meeste woningen worden op passiefhuis-niveau gerenoveerd, dat wil zeggen dat ze extreem energiezuinig zijn. Het energielabel stijgt van gemiddeld D naar A++.

Door de isolatie daalt het gasverbruik fors: van gemiddeld 1.600 m3 naar 500 - 600 m3 per jaar. Dit betekent dat de gasrekening bij de eengezinswoningen met ruim € 50 per maand daalt. Hier staat een huurverhoging tegenover van € 40.

Behalve op zijn gasrekening bespaart de bewoner dankzij de zonnepanelen ook fors op z’n elektrarekening. Meedoen aan de renovatie levert alleen maar voordelen op: financieel voordeel, meer wooncomfort én een veel mooier huis.

 

Integrale benadering

De renovatie van de woningen start in juni en duurt ongeveer een jaar. De reacties van de bewoners zijn heel positief en tot nu toe doet iedereen mee met de renovatie.

Niet alleen de woningen worden opgeknapt, ook de openbare ruimte en de leefbaarheid in de buurt worden verbeterd. Hiervoor worden samen met de gemeente Kerkrade en bewonerswerkgroepen plannen gemaakt. Zo wordt Kaalheide ‘de bestaande wijk van morgen’.

 

Bekijk het fotoboek renovatie Dahliastraat e.o.

Meer informatie over het project vindt u hier

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten