vrouwduiken

Nieuwe speeltuin in Park West in thema ‘Mijnen’

150123 AM Kerkrade-2-TOTAALIn Park West in Kerkrade-West verrijst achter de nieuwe Multifunctionele Accommodatie een prachtige speeltuin. Het ontwerp van de nieuwe speeltuin in Park West staat in het teken van de ‘Mijnen’. Eind maart starten de werkzaamheden. Naar verwachting gaat de speeltuin nog ruim voor de start van de zomervakantie open.

 

Thema ‘Kolenmijn’

De nieuwe speeltuin zal thematisch worden opgebouwd en wordt gebaseerd op de kolenmijnen die vroeger in Kerkrade veelvuldig aanwezig waren. De speelvoorzieningen in de speeltuin zijn ontworpen op basis van een aantal kenmerkende onderdelen van de voormalige mijnen zoals de mijnschacht, het schachtwiel, een kolenwasserij, de kolentrein en nog veel meer. Deze speelvoorzieningen worden dan ook speciaal hiervoor gefabriceerd.

 

Speelvoorzieningen

150123 AM Kerkrade-5-WATERSPEL EN KABELBAANEr komt een allesomvattende speelplek met centraal een klim- en klautercombinatie als blikvanger. Een toren met schachtwiel boven op een heuvel trekt de aandacht en weerspiegelt het cultuurgoed van de gemeente Kerkrade. In de toren zijn meerdere verdiepingen die bereikbaar zijn via trappen en netten. Onder de toren wordt in de heuvel met betonnen (riool)buizen een gangenstelsel aangelegd die verwijzen naar de mijngangen.

De toren is weer verbonden met brug naar een ‘loods’ die verwijst naar de kolenfabriek. Dit is een waterspeelplaats met diverse leuke waterspeeltoestellen fungeert zogenaamd als kolenwasserij. Voor de peuters wordt een arbeidersdorpje ingericht met huisjes, een winkeltje en een kerkje. Ook staat hier een locomotief waarop de allerkleinsten veilig kunnen spelen. Iets verder afgelegen wordt nog een klim- en klauterplek ingericht voor de wat oudere kinderen die iets meer avontuurlijk bezig willen zijn.

 

Aanleg in 2 fasen

De nieuwe speeltuin zal in 2 fasen worden aangelegd. Het grootste gedeelte zal eind juni 2015 gereed zijn en open worden gesteld. Vanwege de verbouwing van de naastgelegen kerk tot Multifunctionele Accommodatie zal een klein gedeelte van de speeltuin op een later tijdstip worden aangelegd. Zo zal begin 2016 nog een doolhof en een mooi terras worden toegevoegd aan het geheel. Met de aanleg van de doolhof, die refereert aan de vele mijngangen in de kolenmijn, wordt het laatste stukje van de speeltuin gerealiseerd en is de speeltuin compleet.

 

De speeltuin is onderdeel van Park West en wordt dan ook gefinancierd uit de transformatiemiddelen. In totaal is zo’n 300.000 euro gemoeid met de aanleg van de speeltuin.

 

Roda JC Kerkrade-court

De nieuwe speeltuin maakt onderdeel uit van het nieuwe Park West waarin onder andere ook een nieuw Roda JC Kerkrade-voetbalcourt wordt aangelegd. Deze komt naast de speeltuin. Ook deze werkzaamheden zullen op korte termijn worden gestart.

 

Naast het realiseren van de nieuwe speeltuin in Park West zijn ook alle overige speeltuinen voorzien van nieuwe speeltoestellen. Vanaf 18 april zijn de speeltuinen weer open en kunnen de kinderen de nieuwe speelvoorzieningen gaan testen.

 

West wint aan ruimte

In februari 2011 hebben de gemeente Kerkrade, woningcorporatie HEEMwonen, de Stadsregio Parkstad Limburg en de provincie Limburg een overeenkomst gesloten over de herontwikkeling van Kerkrade-West. Deze herontwikkeling bestaat uit een aantal deelprojecten zoals de herstructurering van de Heilust en de Bestaande Wijk van Morgen. Meer informatie is te vinden op www.westwint.nl

 

PSTR_KRD_SPEELTUINWEST_101

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten