familie

Minister Blok bezoekt Kerkrade-West

Bezoek-Minister-Blok-166

Vandaag brengt Minister Blok van Wonen en Rijksdienst een bezoek aan de Bestaande Wijk van Morgen in Kerkrade-West. In deze wijk heeft HEEMwonen 153 woningen duurzaam gerenoveerd volgens het passief huisconcept. Het project heeft plaats gevonden binnen een consortium van partijen waarbij vernieuwend opdrachtgeverschap, de principes van ‘Lean bouwen’ en ketenintegratie tot een vooruitstrevend renovatieconcept hebben geleid. De Bestaande Wijk van Morgen staat volop in de aandacht en geldt op dit moment landelijk als voorbeeldproject.

  

Werkbezoek

De Minister krijgt een toelichting hoe het project tot stand is gekomen en hoe het past binnen de regionale opgave van HEEMwonen. Een videofilm toont vervolgens wat dit project zo uniek maakt: de supersnelle renovatiemethode en de integrale benadering. Na de toelichting en een blik op de toekomst volgt een rondleiding door de wijk waar de komende jaren nog volop staat te gebeuren. Vanaf de Lupinehof, een woonzorgcomplex van HEEMwonen, loopt het gezelschap via het gebied dat de komende jaren omgevormd  wordt tot een glooiend park (Park West) door naar de Bestaande Wijk van Morgen. Daar wordt een bewoner bezocht die vertelt over zijn ervaringen tijdens de renovatie.  

 

Supersnelle renovatiemethode

Door een knap stukje organisatiewerk werden de woningen in tien werkdagen voorzien van een nieuw dak met zonnepanelen, een nieuwe cv-ketel, nieuwe radiatoren en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Bewoners konden tijdens de renovatie gewoon in hun huis blijven. De woningen dateren uit de 70-er jaren en zijn door deze duurzame renovatie nu extreem energiezuinig.

 

Investeren in Kerkrade-West

Maurice Vincken, projectleider: ‘HEEMwonen investeert al jaren fors in energiebesparende maatregelen. Bij dit project zijn we een flinke stap verder gegaan door de grootschalige toepassing van zonnepanelen, de focus op energiebesparing en duurzaamheid, de aandacht voor het uiterlijk van de woningen én de integrale buurtaanpak. De hele buurt krijgt door de renovatie een positieve impuls. HEEMwonen blijft ook de komende jaren fors investeren in de wijk. Maurice: ‘We zijn onder andere bezig met de voorbereidingen van 22 cradle-to-cradle woningen en in het kader van de Internationale Bau Ausstellung onderzoeken we ‘re-use’, waarbij sloopmaterialen worden hergebruikt’.

 

Bezoek-Minister-Blok-163 Bezoek-Minister-Blok-186Bezoek-Minister-Blok-161Bezoek-Minister-Blok-157Bezoek-Minister-Blok-174Bezoek-Minister-Blok-156Bezoek-Minister-Blok-198Bezoek-Minister-Blok-191

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten