vrouwduiken

Buurtkamer Heilust: samen de schouders eronder

Niet lullen, maar poetsen, zeggen ze in Rotterdam. In de Buurtkamer in Heilust gaat dat prima samen.

18.11.15 buurtkamer 2

 

Ruim een maand geleden werd ingebroken in de woning aan de Geraniumstraat, die dienst doet als ontmoetingsplek voor de buurt. De schade was behoorlijk. De inbrekers namen alle koperen leidingen in het pand mee én alle spullen met een stekker. Zelfs de stofzuiger. Dat raakte de buurtbewoners diep. “De moed zakt je in de schoenen”, zegt buurtbewoonster Anita.

 

Dat het pand na de inbraak een tijd niet gebruikt kon worden, maakte de pijn nog groter. De kookclub kon niet doorgaan omdat het gas was afgesloten. Om dezelfde reden werden ook activiteiten voor de kinderen en een aantal workshops afgelast. In het pand op nummer 7 was het steenkoud.

 

Het succes van de Buurtkamer bleek tijdens een drukbezochte bijeenkomst in het infocentrum aan de Kampstraat. Ondanks de tegenslag bleven de buurtbewoners niet bij de pakken neerzitten. Na de inbraak was de vraag: hoe nu verder? Het pand was tijdelijk onbruikbaar. De gemeente en HEEMwonen gaven aan elke keuze van de buurtbewoners te respecteren. Heel snel werd duidelijk dat doorgaan met de Buurtkamer voor hen de enige optie was. HEEMwonen beloofde binnen twee weken de leidingen te herstellen. En de buurtbewoners pakten zich samen om de woning een flinke poetsbeurt te geven.

18.11.15 buurtkamer 4

 

Op dinsdag 9 november besloten Rita, Tamara, Corina, Anita en een aantal andere buurtbewoners de handschoen op te pakken. Elly mocht ook meehelpen, ook al is ze niet van de Heilust maar uit Eygelshoven. Doordat de Buurtkamer niet gebruikt kon worden, was er even wat minder contact tussen de bezoekers. Dat maakte meteen duidelijk hoe belangrijk zo’n ontmoetingsplek is. “Je merkt bijvoorbeeld dat mensen die alleen zijn hier nieuwe mensen leren kennen en vriendschappen ontstaan”, zegt Elly. “Zo’n Buurtkamer zou in elke wijk moeten zijn.”

 

Gepaard met een hoop lol werden de ramen gewassen, de vloer geveegd en gedweild en het fornuis gepoetst. Ook de kelder waar na het leggen van nieuwe leidingen veel rommel was achtergebleven en het Swetshok werden flink onder handen genomen. Zelfs de tegels die de hobbyclub gebruikt om te mozaïeken werden opgepoetst. Binnen een uur waren de dames (en één heer) klaar en was de woning van boven tot onder spik en span. “Toen ik vorige week binnenkwam, had ik zo kunnen huilen”, zegt Corina. “Maar nu het weer schoon is, is het goed.” Sterker nog; dezelfde avond werd alweer gezamenlijk gekookt. “De één maakt het voorgerecht, de ander het toetje. Of het bij elkaar past, zien we straks wel”, lacht ze. “Dat is altijd een verrassing.”

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten