jongmeisje

Bestaande Wijk van Morgen wint architectuurprijs

Winnaar van de VKG Architectuurprijs in de categorie Renovatie is de Bestaande Wijk van Morgen in Kerkrade-West, een complex van 153 woningen van woningcorporatie HEEMwonen. De ontwikkeling heeft plaatsgevonden binnen een consortium van partijen waarbij vernieuwend opdrachtgeverschap, de principes van ‘Lean bouwen’ en ketenintegratie tot een vernieuwend renovatieconcept hebben geleid. Het ontwerp van de renovatie van de woningen is van de hand van Teeken Beckers Architecten.

 

Supersnelle renovatiemethode: tien werkdagen

Op basis van bouwfysische uitgangspunten heeft de architect een vernieuwend renovatieconcept ontwikkeld. De kunststof kozijnen zijn samen met de installaties volledig geprefabriceerd in de gevelelementen, die op het werk in een keer zijn geplaatst. Daarnaast kregen de huurwoningen een nieuw dak met zonnepanelen, een nieuwe cv-ketel, nieuwe radiatoren en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. En dat in slechts tien werkdagen. Deze methode van renovatie achtte de jury een voorbeeld voor andere. ‘De kwaliteit is gezocht in het wooncomfort en de duurzaamheid, en pas in tweede instantie in het decoreren’. Het is in de ogen van de jury bovendien een knap staaltje organisatiewerk. Ook is het project in Kerkrade een integrale benadering voor een actuele problematiek.

 

Extreem energiezuinig

De Bestaande Wijk van Morgen in Kerkrade-West is een project van HEEMwonen. De corporatie heeft in deze wijk 153 huurwoningen duurzaam gerenoveerd volgens het passiefhuis-concept. De woningen dateren uit de 70-er jaren en zijn door deze duurzame renovatie nu extreem energiezuinig. Maurice Vinken, projectleider: ‘HEEMwonen investeert al jaren fors in energiebesparende maatregelen. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee van onze bewoners. Bij dit project zijn we een flinke stap verder gegaan door de grootschalige toepassing van zonnepanelen, de snelle renovatiemethode, de focus op energiebesparing en duurzaamheid, de aandacht voor het uiterlijk van de woningen én de integrale buurtaanpak. De hele buurt krijgt door de renovatie een positieve impuls’.

 

De Bestaande wijk van Morgen is een deelproject van West Wint aan ruimte.

 

Klik hier voor meer informatie over de Bestaande Wijk van Morgen in Kerkrade-West.

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten