familie

Bestaande wijk van Morgen grote voorbeeld voor green deal

Situatie na renovatie_Kaalheide_Kerkrade-WestBouwbedrijven en corporaties hebben een zogenaamde green deal gesloten om in Nederland de komende zeven jaar 111.000 woningen te renoveren en energieneutraal te maken. In de meeste gevallen zullen de woonlasten voor huurders gelijk blijven. Als grote voorbeeld voor deze green deal onder de noemer Stroomversnelling’ geldt de Bestaande Wijk van Morgen in Kerkrade-West.

 

 

In de Bestaande Wijk in Kaalheide heeft HEEMwonen 153 huizen duurzaam gerenoveerd en extreem energiezuinig gemaakt. De woningen werden in slechts tien werkdagen o.a. voorzien van nieuwe gevels en daken met zonnepanelen. De energielabels van de woningen gingen hiermee van D naar A++.

 

Stroomversnelling

Operatie ‘Stroomversnelling’ voorziet in de grootschalige renovatie en verduurzaming van huizen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig: de tijd van de snelle systeembouw. Deze huizen zijn meestal enorme energieverslinders. ‘Stroomversnelling’ maakt daar een einde aan. De operatie gaat zo’n zeven jaar duren en het is de bedoeling dat in 2020 111.000 woningen onder handen zijn genomen. Ze zijn dan energieneutraal én een stuk comfortabeler. Kosten van de megaklus: 6,6 miljard euro, dat wil zeggen zo’n zestig mille per woning.


foto Green DealBestaande Wijk van Morgen als voorbeeld

Vorige week zetten vertegenwoordigers van vier bouwbedrijven en zes corporaties, in het bijzijn van minister Blok van Wonen hun handtekening onder ‘Stroomversnelling’. Dit deden zij op een symbolische manier. Niet op papier, maar op een maquette van een gerenoveerde woning van de Bestaande Wijk van Morgen. Zo staat ons renovatieproject model voor deze ambitieuze deal.

 

Gunstig voor huurders, leefbaarheid, milieu en werkgelegenheid
Groot winstpunt van de deal is dat huurders van relatief slechte woningen met hoge energierekeningen een comfortabele en duurzame woning krijgen tegen dezelfde woonlasten. Wat verandert is dat de huur én de energiekosten aan de corporatie worden betaald. Corporaties gebruiken de nieuwe geldstroom om te investeren in hun vastgoed en de leefbaarheid van wijken. Ook de bouwsector profiteert: de werkgelegenheid neemt toe. Bovendien levert de Stroomversnelling een bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen. Minister Blok zegde toe de regelgeving voor corporaties aan te passen: zij kunnen dan naast huur ook energiekosten (als onderdeel van woonlasten) in rekening brengen.


Vier bouwers en zes corporaties nemen het voortouw

De deal is gesloten tussen zes corporaties en vier  bouwbedrijven, waaronder  BAM, de aannemer die wij inschakelden bij de  Bestaande Wijk van Morgen. Dit zijn de partijen die het voortouw nemen bij de eerste 11.000 woningen. Andere partijen, waaronder HEEMwonen scharen zich achter het  initiatief voor de opschaling naar de volgende 100.000 woningen: de groep ‘Aanpakkers’. 

Terug naar overzicht

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten