meisje_hurkend

Deelprojecten

Bestaande Wijk van Morgen

Grootschalig duurzaam renovatieproject

                 

Dahliastraat e.o. oud

 Situatie voor renovatie             

 BWvM (17) 19-7

 Situatie na renovatie

Passiefhuisniveau
In Kerkrade-West heeft HEEMwonen de duurzame renovatie van 153 woningen afgerond. De woningen zijn gerenoveerd naar passiefhuisniveau. In gemiddeld tien werkdagen kreeg de woning een volledig nieuwe buitenschil die voldoet aan de passiefhuisnorm. Naast verminderd energieverbruik door isolatie is de focus gelegd op eigen energieopwekking. De woningen zijn voorzien van een dak met geïntegreerde zonnepanelen. De bewoners kunnen hiermee grotendeels zelf aan hun elektriciteitsvraag voldoen. De woningen zijn voor de komende vijftig jaar verzekerd van een zeer lage energierekening.

 

19.06.15 Kinderen planten bloemen in Kasperenstraat 1
Uniek project

Het betreft een uniek project in Europa omdat het het eerste seriematig gerenoveerde project naar bijna 0-energiewoningen is. Het renovatieproject komt voort uit de stadsdeelvisie en de overheidsdoelstelling om twintig procent energiereductie te hebben gerealiseerd in 2020.

 

Succesfactor

De grote succesfactor in het project was de intensieve samenwerking met en begeleiding van bewoners. In de ontwerpfase zijn bewonerswerkgroepen opgericht, individuele huisbezoeken geweest en gedurende het hele proces zijn bewoners op de hoogte gehouden middels nieuwsbrieven. Vier modelwoningen (van elk woningtype één) zijn gebruikt om de wensen van bewoners te leren kennen. Aan de hand van eigen bevindingen en die van bewoners, is de woning op het gebied van kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en beeld bijgeschaafd. Bewoners bepaalden de uiteindelijke uitvoering en kleur van de voordeuren. Gezamenlijk is gekozen voor de materiaalkeuze van de borstweringen. De intensieve bewonersbegeleiding en mond-tot-mond reclame zorgden voor 100 procent deelname en dat is uniek te noemen.

 

Nieuwsbrieven
Nieuwsbrief december 2011
Nieuwsbrief februari 2012

Nieuwsbrief mei 2012

Nieuwsbrief juli 2012

Nieuwsbrief september 2012

Nieuwsbrief november 2012

Nieuwsbrief januari 2013

Nieuwsbrief april 2013

Nieuwsbrief juli 2013
Nieuwsbrief januari 2014


Film

Aannemer BAM en de co-makers hebben een film gemaakt van dit unieke project. Bekijk de film.  Zij maakten ook een folder. Lees de folder
Ook Agentschap NL heeft een film van dit unieke project laten maken. Bekijk de film van Agentschap.

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten